Pay yourself first

Of je nu bezig bent met het wegwerken van schulden, het creëren van controle of de weg ingeslagen bent van een rooskleurige toekomst. Pay yourself first is de basis.

Pay yourself geeft rust.

Wat is Pay yourself first?

We kennen allemaal het gevoel van een lege rekening of portemonnee aan het einde van de maand, en o ja je zou ook nog wat sparen. Weer erbij ingeschoten. Met “pay yourself first” draaien we dit principe om. Wanneer je salaris gestort is kies je ditmaal eerst voor jezelf. 10% van je inkomen in een noodpotje, 10% in het vakantiepotje en 5% in het ontspanningspotje. Met de rest van je salaris betaal je de huur of hypotheek en de vaste lasten. Wat je overhoudt gebruik je voor de variabele lasten zoals de boodschappen. Als je aan het eind van de maand nog wat overhoudt, gaat dit ook naar een van je potjes.

Doordat je jezelf als eerste betaald zul je nooit overgeslagen worden. Hetgeen wel gebeurt als je alleen spaart wat er overblijft. Een goed voorbeeld van “pay yourself first” is de belastingdienst. De belasting wordt ingehouden voordat het salaris word uitbetaald. Als de belastingdienst aan het einde van de maand de belastingen zou innen dan blijft er maar weinig over.

Hoeveel betaal je jezelf?

Dat hangt natuurlijk helemaal af van je inkomsten en uitgaven. Wanneer je persoonlijke financiële administratie op orde is weet je precies wat er inkomt en uitgaat iedere maand. Zo weet je dus ook hoeveel je jezelf eerst gaat betalen. Het Nibud houdt standaard vast aan 10% per maand. Maar is dat bedrag realistisch? Kun je van 10% per maand wel de vakantie, de weekendjes weg en de restaurantbezoeken betalen? Laat staan dat je nog iets overhoudt voor die kapotte wasmachine een reparatie aan je fiets of die onverwachte boete. Bepaal dus zelf welk percentage je spaart voor de diverse potjes.

Hoe maak je “pay yourself first” leuk?

Welke doelen heb je gesteld dit jaar? Maak er een spaarpotje van, beslis het eindbedrag en kies de datum wanneer je dit bedrag bij elkaar gespaard wilt hebben. De meeste banken bieden de mogelijkheid aan om spaarpotjes aan te maken. Je kunt zelfs kiezen om de spaarpotjes automatisch te laten vullen. Zomaar sparen is niet echt motiverend, door diverse spaardoelen te stellen zul je veel harder je best doen om de potjes te vullen.

Geef een reactie